Skip to main content
Pinturas Fingidas Arciprestal Vinaròs. Trampantojos

Comencen les feines de restauració de les pintures d’arquitectura fingida de l’església arxiprestal de Vinaròs

Els treballs compten amb un pressupost de 120.000€ finançats per la Diputació de Castelló i el Bisbat de Tortosa

Aquesta setmana han començat les feines de restauració de les pintures d’arquitectura fingida de la façana de l’església arxiprestal. En concret, els treballs es realitzen a la banda del carrer de Sant Cristòfol amb la neteja de la superfície i l’aplicació de tractaments especials per evitar l’aparició de fongs i humitats.

L’alcalde, Guillem Alsina, agraïa la implicació de la Diputació de Castelló, en especial de la diputada de Cultura Ruth Sanz, i del Bisbat de Tortosa per posar en marxa les feines restauració. En aquest sentit, Alsina destacava que era una reivindicació històrica per protegir les pintures i evitar la seva degradació com a conseqüència de les humitats i fongs. Segons afegia “és important la col·laboració de les institucions per a restaurar i preservar el patrimoni local, com part fonamental de la nostra identitat, però també com a recurs turístic”.

Per la seua banda, la diputada Sanz indicava que aquestes obres a la façana del carrer de Sant Cristòfol compten amb un pressupost de 120.000€, dels quals la Diputació aporta 40.000€, mentre que la resta van a càrrec del Bisbat de Tortosa. Segons afegia “si sumem aquesta inversió amb la que es va realitzar per a restaurar la façana de la plaça de Sant Valent, amb una partida de 40.000€ per part de la Diputació, en total es destinaran 160.000€, on cada institució aporta el 50% de la inversió”.

Així mateix, Sanz remarcava que “des del Govern Provincial sempre oferirem tot el suport possible als ajuntaments per a mantenir i restaurar el patrimoni dels municipis, ja siga eclesiàstic o històric, perquè formen part de la nostra cultura”.

L’ecònom del Bisbat de Tortosa, Víctor Cardona, indicava que l’església arxiprestal forma part del patrimoni de tots els vinarossencs, independentment de les seues creences o religió, i la per tant seua preservació és una prioritat. D’altra banda, assenyalava que es tracta d’un patrimoni únic al territori “perquè és l’única església fortalesa amb pintures d’arquitectura fingida a l’exterior”.

Per acabar, el cap encarregat de les feines de restauració, Marcos Roca, assenyalava que les tasques de preservació s’executaran durant les properes setmanes i es preveu que es puguen realitzar algunes descobertes significatives.