Skip to main content

Gastronomia

Una ciutat amb gust de mar

La gastronomia és un dels grans atractius de Vinaròs. La nostra tradició marinera i la riquesa de verdures i hortalisses autòctones aporten al municipi tot un univers de sabors i aromes de clara influència mediterrània. Arrossos, peixos i mariscos són les bases d’una oferta culinària dissenyada per fer gaudir els paladars més exigents.

A això, s’ha d’afegir l’elaboració d’una gran varietat de dolços tradicionals, com els pastissets de moniato i cabell d’àngel o els llepolstí, pastes de te amb forma de llagostí amb ametla i essència de taronja.

Però, sens dubte, el llagostí de Vinaròs, reconegut a tot el món pel seu sabor, textura i qualitat inigualable, és l’estrella de les cuines del municipi. Les seues propietats es deuen al clima suau que tenim tot l’any i a la baixa salinitat de les aigües del litoral vinarossenc, enriquides pels sediments del riu Ebre. A més, es pesca de manera tradicional i sostenible, emprant mètodes respectuosos amb el medi ambient que garanteixen l’equilibri ecològic de les reserves marines. Tot això l’ha convertit en un producte d’alta qualitat i molt valorat en l’alta gastronomia espanyola.

No obstant això, els plats tradicionals que componen el receptari vinarossenc van molt més enllà del llagostí: suquets de peix, llandetes de moll amb patates, anxoves o sardines en escabetx, polp sulsit, sépies a la brutesca, cavalla xapada o les incomptables receptes d’arrossos, com el de galeres, arròs a banda, arrossejat o l’arròs amb espardenyes són alguns dels més populars. Per últim, la riquesa de verdures i hortalisses en l’època estival afavoreixen plats com les albergines farcides, les empanades, el coc de tomata i pimentó i les patates al caliu.