El caldo, la base d’un bon arròs

Caldo blanc per a fideus suaus o arròs bullit
Ingredients
- 5 litres d’aigua
- 2 quilos de peix per a caldo
- 2 cebes
- 1 branca d’api
- 1 porro
- ½ bulb de fonoll
- 1 fulla de llorer
- 25 grams de sal
- Oli d’oliva verge extra
Elaboració
Posarem en cru tots els ingredients en una cassola estreta i alta amb uns tres litres d’aigua freda.
Quan arranque l’ebullició, hi abocarem la resta de l’aigua ben gelada per tal de sobtar la cocció i aprofitarem per traure la bromera gris que es forma a la superfície amb un cullerot.
Abaixarem el foc, ho salarem i ho deixarem coure durant 30 minuts a foc ben suau.
Ho colarem amb un colador ben fi o amb una roba de cotó i ja el tenim a punt per utilitzar-lo segons les nostres necessitats.
Caldo roig per a plats més contundents
Ingredients
- 5 litres d’aigua
- 2 quilos de peix per a caldo, amb algun pessic, galera, cranc roig o similar
- 2 cebes
- 1 branca d’api
- 1 porro
- 4 tomates ben madures
- 4 alls
- 1 fulla de llorer
- 2 nyores
- 1 culleradeta de pebre roig dolç
- 1 copa de vi blanc sec
- 100 grams d’oli d’oliva verge extra
- 25 grams de sal
Elaboració
Sofregirem en l’oli ben calent la ceba, l’api, el porro i els alls ben trinxats fins enrossir-los generosament juntament amb la nyora.
Hi afegirem les tomates a quarts, la fulla de llorer i deixarem evaporar l’aigua d’aquestes.
Hi incorporarem els crancs i el peix i ho remenarem.
Ho empolvorarem amb el pebre roig i de seguida hi abocarem el vi.
Ho mullarem amb l’aigua ben gelada i ho portarem a ebullició.
Quan arranque el bull, abaixarem el foc i desescumarem la superfície amb un cullerot.
Hi afegirem la sal i ho courem a foc suau durant 25 minuts.
Després ho colarem amb un colador ben fi i ja el podem emprar al nostre gust.