Polpets Solsits o Cañanes

Ingredients
- 1 quilo de polpets blancs o cananes
- 2 cabeces d’alls senceres
- 4 cebes
- 2 fulles de llorer
- 10 granets de pebre negre
- 1 got de vi blanc
- 1 copa d’aigua
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Elaboració
Sobretot i abans de res, netejarem amb molta cura els polpets per tal que no tinguen arena a les ventoses.
Traurem els ulls i els interiors del cap o bossa. També els podríem cuinar sense buidar, tal com es fa en la denominació “a la bruta” o “a la brutesca”. Probablement siguen més gustosos, tot i que poden deixar la cassola amb un color diferent, sobretot si van carregats de tinta.
Si fem sevir cananes, les obrirem per traure els interiors, però no cal pelar-les.
Tallarem les cebes a la juliana, o siga, a tires ben fines i les reservarem.
Netejarem les cabeces d’alls de les capes de pell externes, però sense separar els alls de la mateixa cabeça.
Col·locarem tots els ingredients dins la cassola: els polps o les cananes, la ceba, els alls, el pebre, el llorer i un bon raig d’oli d’oliva.
Hi abocarem també la copa de vi blanc i una altra copa d’aigua.
Ara sols quedarà tapar la cassola amb una tapa que tanque bé i cuinar-ho sobre un foc ben suau, ja que a foc viu se’ns cremaria de seguida. Haurem de vigilar que no s’evapore massa el líquid i que ens quede ben melós.
Rectificarem de sal i ja estaran llestos per servir.