Suquet de Peix

Ingredients
- 1 quilo de peix de carn dura
- 1 ceba menuda
- 2 alls
- 1 tomata ben madura
- Pebre roig
- 1 copa de vi blanc
- Mig gotet d’aigua
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Per a la picada:
- 2 alls
- 8 ametles
- 1 llesca de pa
- 2 branques de julivert
- Brins de safrà
Elaboració
Netejarem el peix, si pot ser, amb aigua de mar tal com es feia a la barca. El salarem, el taparem amb un drap de cuina i el deixarem reposar una nit a la nevera.
En una cassola de fang fregirem els ingredients de la picada menys el julivert i el safrà. Un cop fregits, picarem el conjunt al morter.
En la mateixa cassola, hi sofregirem l’all, la ceba ratllada amb una mica de sal i quan estiguen ben cuits hi afegirem la tomata també ratllada i el pebre roig.
Evaporarem l’aigua de la tomata, hi abocarem el vi blanc i el deixarem reduir.
Col·locarem el peix de manera ordenada un al costat de l’altre, i ho salarem lleugerament.
Tot seguit, hi afegirem mig gotet d’aigua i ho taparem ben hermèticament amb una tapa.
Abaixarem el foc i ho courem uns deu minuts vigilant que no quede sec.
Ho perfumarem i ho lligarem amb unes cullerades de picada i ho servirem a taula quan tot el peix siga ben cuit, que dependrà de la nostra tria i el gruix dels talls.
Si volem fer el suquet amb patates, haurem de procedir de la mateixa manera, però incorporant les patates tallades a rodanxes a la base abans que el peix i afegint-hi una mica més d’aigua per facilitar-ne la cocció.