Skip to main content
Boies filtradores

Vinaròs instal·la boies a la mar per a filtrar microplàstics

Es tracta d’un projecte pioner on també col·labora la Universitat de Barcelona amb l'estudi dels microplàstics que es recullen

Les platges urbanes de Vinaròs compten des d'avui mateix amb quatre boies filtradores de microplàstics per ajudar a mantenir la mar neta d’aquest residu tan perillós.

L’empresa GpaSeaBots ha sigut l’encarregada de dissenyar els aparells, que s'han col·locat en les mateixes ubicacions que les boies de senyalització, per a fer el filtrat de l’aigua de forma automàtica. Els materials utilitzats per a la seua fabricació són les fibres de lli i una matriu de resina ecològica, dos materials respectuosos amb el medi ambient que no generaran cap impacte a la mar.

Les boies s’orienten per sí soles, sempre a contra corrent, per tal de poder recollir els microplàstics entre 1 i 4 mil·límetres. Cal destacar que no es requereix de cap font d'energia i a més permet el pas del plàncton per afavorir els transcurs de la vida marina. Tots els plàstics capturats queden emmagatzemats en un petit dipòsit, que després es retira i es trasllada fins a la Universitat de Barcelona per a realitzar els estudis corresponents.

El regidor de Transició Ecològica, Hugo Romero, ha destacat que “es tracta d'un projecte pioner en el que Vinaròs no ha volgut deixar l'oportunitat d'aportar el seu granet d'arena. Se sap que la solució al problema dels plàstics passa per un canvi de model de consum, però mentre no es faça efectiu, iniciatives com la instal·lació d'aquestes boies volen contribuir a reduir la quantia de microplàstics en els nostres mars". En aquest sentit, Romero ha insistit que es tracta d’un projecte a llarg termini que enguany començarà amb quatre boies i es preveu que s’amplien en els propers anys.

Per la seua banda, el regidor de Promoció de la Ciutat i Interés Turístic, Marc Albella, ha assenyalat que "el nou model de ciutats turístiques, ha d'avançar cap a un model amb indicadors de gestió de recursos i sostenibilitat". Així mateix, ha puntualitzat que aquesta acció s'emmarca també en els objectius ambientals ISO i afegia que "el dia de demà, el visitant o l'usuari que vinga a Vinaròs, valorarà si aquestes paraules carregades de bones intencions, s'estan posant en pràctica en la nostra destinació o no".

D'altra banda, Albella ha incidit que "durant aquesta legislatura també es volen escometre diverses actuacions en els pluvials de la ciutat per a garantir l'evacuació correcta de l'aigua durant les pluges torrencials, un fenomen cada vegada més freqüent com a conseqüència del canvi climàtic i que cada vegada afecta a les zones de bany".

Plàstics

Segons l'estudi realitzat per la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, de 80 metres cúbics d'aigua s'extreuen aproximadament 100 partícules de microplàstics, que si no es retiren els poden ingerir les espècies marines. Així mateix, Wolrd Wildlife Fondation (WWF) assegura que actualment les persones consumim 2.000 partícules de microplàstics a la setmana, l'equivalent a una targeta de crèdit.

Les boies que s'han instal·lat a les platges urbanes tenen capacitat per a filtrar 270 metres cúbics d'aigua al dia, fet que suposa recollir més de 200 partícules de plàstic a la jornada.

Gestió correcte de guants i mascaretes

Tant Romero com Albella han aprofitat per recordar a la ciutadania que cal llençar de forma correcta els guants d’un sol ús, així també com les mascaretes, per evitar que aquestes deixalles acaben a la mar, amb el conseqüent impacte que suposaria per al medi ambient. Segons afegia “és important mantenir-nos protegits contra el coronavirus, però també hem de ser conscients que cal una gestió correcta d’aquest material per a no contaminar el nostre entorn”.