Skip to main content

Sender local redona de l’Ermita

Aquest sender discorre dins del Paratge Natural de la Serra del Puig. Comença al santuari de la Misericòrdia, conjunt de gran interés arquitectònic, religiós i artístic, des del qual es gaudeix d’unes esplèndides vistes de gran part del territori de Vinaròs i del mar Mediterrani.

Està dividit en tres trams:

  • 1r tram (dificultat alta)

El sender comença a la cantonada sud-est del santuari, a la pista de terra que voreja el Vilar. Aquest tram descendeix cap a l’est entre camps d’ametlers i oliveres abandonats, ara envaïts per pins, coscolls, ginebres, etc. Ens ofereix una gran panoràmica de tota la plana, des del Montsià fins a Peníscola. Uns 100 m més avall trobem les restes de la Torreta dels Moros, torre de guaita medieval contra les invasions pirates. Des d’aquí la senda puja els pendents més inclinats del recorregut i uns 70 m més endavant trobem dos avencs, que indiquen la presència de possibles rutes subterrànies. Passats els avencs, 300 m més amunt, arribem al poblat iber, a prop del qual es troba la creu, des d’on es gaudeix d’unes excel·lents vistes.

  • 2n tram (dificultat baixa)

Al punt on s’uneixen el viacrucis i el poblat iber, la senda comença a baixar fins a creuar la carretera que ve de Vinaròs. En creuar-la, continuarem entre oliveres centenàries i ens endinsarem entre arbres i arbustos propis del bosc mediterrani. Prop d’aquí veurem l’insectari, on es crien plantes que alimenten les erugues de papallones.

Continuem cap al nord-oest per un dens pinar amb una àrea de descans. A partir d’aquí, el matoll com el romer, el coscoll o l’estepa és de poca alçària però molt dens. Arribem al corral de prova Pan y Toros, on girem cap al nord per un tallafoc pel qual ascendim fins a retrobar el sender. Una vegada tornem al sender, girem a l’oest i ens trobem amb una caseta de volta, coneguda com la Caseta dels Sorrongos. Continuem ascendint i arribem a les restes de tres antics forns de calç. Uns 10 m més endavant arribem al camí asfaltat, al costat de les antenes dels repetidors. Allí s’estableix connexió amb el GR-92.

 

3r tram (dificultat baixa)

Continuant pel tallafoc, la senda va cap a “...i travessa una zona de pinar jove amb repoblacions de roures i carrasques, algunes de les quals són molt especials Després de travessar un altre tallafoc, caminem entre pins de repoblació al costat de ginebres, coscoll i romer. Al tercer tallafoc girem cap a la dreta, en direcció sud, fins a arribar a la fita que indica el límit de propietats. Des dels miradors observem una àmplia vista de la costa i de la serra del Montsià. Continuem pel sender marcat i arribem novament al santuari, punt de partida del nostre recorregut.