Skip to main content

Sender Gr-92 – Sender del Mediterrani

Aquest sender forma part de la xarxa europea de senders de Gran Recorregut (GR). Comença a Alemanya i dels 3000 km   senyalitzats, 24 transcorren pel terme municipal de Vinaròs. Es pot recórrer sense major dificultat i alberga en el recorregut llocs d’interés geogràfic, històric, botànic i d’arquitectura popular. Per a facilitat el recorregut es pot realitzar en tres etapes diferenciades:

 

Vinaròs Santuari de la Misericòrdia (9 km)

Aquest tram comença a l’antic col·legi de Sant Sebastià, ubicat al passeig marítim, i transcorre vora la mar en direcció nord fins a la desembocadura del riu Cervol. Una vegada aquí, voregem el riu seguint les marques i passem a l’altra vora del pont de Dalt. A la nostra esquerra veiem un pont romà, els canals del riu, i un poc més endavant, la creu de Mig Camí. Continuem pel llit del riu i arribem a l’Estret, on el riu fa mig metre d’amplària i forma una espectacular gorja. Agafem direcció est i ascendim per la serra fins a la creu, construïda sobre un poblat iber, on gaudirem d’unes espectacular vistes que van des de la plana, passant per la mar, el delta de l’Ebre , fins a les muntanyes de Montsià i el port de Beseit. Arribem de seguida al santuari de la Misericòrdia. Aquest santuari és un lloc de gran valor religiós, arquitectònic i paisatgístic on podem realitzar un altre recorregut pel sender local de la Redona de l’Ermita.

 

Santuari de la Misericòrdia – Pont medieval del Molí de l’Olivar (11 km)

Situats a la porta del santuari, prenem direcció oest fins a arribar al collet de Barona, el punt més alt de tot l’itinerari (165 m), on també tindrem unes bones vistes de la zona. A partir d’aquí descendim fins a arribar al pla, travessat pel barranc de la Barbiguera. Aquest tram transcorre entre camps de cítrics i algun de secà. Finalment arribem a els Tres Fitons del Regne, que delimiten terres valencianes i catalanes, i el Pont medieval del Molí de l’Olivar sobre el riu de la Sènia.

Vinaròs – Barranc d’Aiguadoliva (4 km)

Com el primer tram, aquest també surt de lantic col·legi de Sant Sebastià i transcorre prop de la mar però, en aquest cas, en direcció sud. Entrarem a la zona portuària, passarem pel costat de la llotja de peix i després pel costat de la plaça de bous i del varador fins a arribar a la platja del Clot. A partir d’aquí, passarem per una gran quantitat de cales i, després de passar el cap del Puntal, arribarem al barranc d’Aiguadoliva, on trobarem la flora pròpia de les zones humides