Skip to main content

Santuari de la misericòrdia

Santuari de la misericòrdia

Segles XV – XVIII

Situat al cim del Puig de la Misericòrdia, a 6 km de la població, l’existència d’una ermita en aquest lloc es va documentar ja al segle XV. L’edifici original va patir constants renovacions al llarg dels segles XVI i XVII, si bé el seu aspecte actual és fruit de les transformacions que s’hi van dur a terme durant el segle XVIII, a càrrec dels mestres d’obra J. Sánchez i J. Pujol. Va ser concretament l’any 1722 quan es va construir una nova nau, en què els mariners van pagar el retaule dedicat a Sant Sebastià i els llauradors, el de Sant Antoni. El 1733 es contractà, amb F. i I. Vergara, el nou retaule major, dissenyat per albergar la imatge de Nostra Senyora de la Misericòrdia.

A finals del segle XX, es va obrir una escola taller creada a la mateixa ermita, i es va dur a terme una profunda rehabilitació tant d’aquesta com de l’entorn, on s’hi van afegir jardins, espais recreatius i berenadors.

El conjunt està qualificat com a Bé de Rellevància Local amb la categoria de Monument d’Interés Local. Està format per l’ermita, flanquejada per la casa de l’ermità i l’hostatgeria amb una àmplia terrassa amb dos pous. La planta del temple és de creu llatina amb arquitectura neoclàssica d’ordre compost. Compta amb una àmplia nau de 7,20 m, de tres trams, coberta de volta de canó amb llunetes, dues capelles laterals enfrontades entre contraforts, creuer amb cúpula sense tambor ni llanterna, presbiteri de capçalera recta i volta bufada, sagristia i cambril a darrere.

A l’interior de l’ermita es conserva tota una sèrie de murals ceràmics i al paviment central de la nau s’hi troben uns grans mosaics de taulelleria que mostren unes escenes bucòliques. Aquests conjunts ceràmics del segle XVIII han estat atribuïts a la manufactura de l’Alcora.

A l’interior, el pintor morellà Joaquín Oliet va decorar les voltes, les petxines de la cúpula i les llunetes. A la volta de la nau es representen escenes marianes del Nou Testament, els peus al creuer, continuades al presbiteri; a les petxines del creuer, figures femenines de l’Antic Testament que simbolitzen a la Mare de Déu; i a les llunetes, figures bíbliques, tant masculines com femenines.

La façana presenta una senzilla porta allindanada de mig punt i, per damunt, una finestra, un rellotge de sol i, a la cornisa, una espadanya.

Camí de Sant Sebastià, s/n 

Horari d’hivern de 9:00 a 18:30 h (dilluns no festius tancat) / Horari d’estiu de 9:00 a 01:00 h

The website encountered an unexpected error. Please try again later.